YRTTIVALIKOIMAMME

PISTOKASLISÄTYT YRTIT

  • Artemissia dracunculus "French Tarragon", Ranskalainen rakuuna

Hienoarominen monivuotinen yrtti. Maustaa ihanasti kanan, keitot, muhennokset, lihapadat ja porkkanat.

maustaa hienosti myös sinapin marinadit, öljyt ja viinietikan. Maku on paras tuoreessa rakuunassa.

  • Helichrysum italicum "aladin", Curry - yrtti

 Curryn tuoksuinen hopealehtinen yrtti, käytetään myös kukkryhmissä lehtikasvina. Lehdet maustavat padat, keitot, vihannes, ja riisiruoat  sekä pikkelsin. Paista oksa ensin kuumalla pannulla, jotta karrin aromit tulevat esiin, ja lisää sitten maustettavaan ruokaan. Kokeile myös uunibroileriin rakuunan asemasta.                                                            

  • Mentha spicata "Marokko", Viherminttu     

Aromaattinen viherminttu, ja oikea lajike raikastamaan kesäiset salaatit ja coktailit.

  • Origanum vulgare "Gold taler", Keltalehtinen oregano
  • Origanum vulgare "Panta", Valkovihreälehtinen oregano

Oregano on Italialaisen, ja Kreikkalaisen keittiön oleellinen osa, ja sopii loistavasti tomaattiin, juustoon, papuihin, kesäkurpitsaan,munakoisoon, kalaan, naudanlihaan, jauhelihaan ja pitsoihin. Maustaa hienosti myös pastan, vihannekset, muna ja sieniruoat. Sopii hyvin ruokiin jossa on chiliä ja valkosipulia.

  • Rosmarinus officialis "Upright", Rosmariini

Rosmariini käy hyvin lampaan-, sian ja kananlihan kanssa. Se on mainio keittojen, ja vihannesten mauste. Sopii hienosti myös lintujen, kaalin  perunan, maksan, munuaisten ja kalamarinadin maustamiseen. Mainio viinietikan mauste. Sopii myös makeisiin ruokiin, kuten jäätelöön, sorbettiin, kakkuihin ja vanukkaisiin.

  • Salvia officinalis "Goldblatt", Keltavihreälehtinen salvia 
  •                              "Hexen mantel", Punavihreävalkokirjava lehtinen salvia 
  •                              "Purpur mantel", Purppuralehtinen salvia

Yleensä yksivuotisena viljeltävä yrtti, joka saattaa talvehtia hyvässä paikassa. Salvia maustaa hienosti esimerkiksi ankan, hanhen, kanin, possun ja makkarat. Sopii myös riistan, lampaan, ja veriruokien maustamiseen. Erinomainen myös herneille, pavuille ja tomaateille. Salvia poistaa ruuasta rasvan maun.Se on verrattomastii parempaa tuoreeena, kuin kuivattuna. Lehtiä voi kääriä maksan ympärille, ja paistaa voissa.Voi sekoittaa tuorejuustoon.

  • Thymus citriodorus "Doone Valley", Sitruunatimjami

Ihana keltavihreä yrtti aurinkoiselle paikalle. Tuoksu sitruunainen.

Maustaa mainiosti esim. kalaruoat ja salaatit.

  • Thymus pulegiaides  "Tabor", Nurmiajuruoho

Kiiltävälehtinen, tuuheakasvuinen vihreä yrtti.Lehdet hieman tavanomaista timjamia suuremmat.

Voimakkain timjami aromi.

  • Thymus vulgari   "Fredo"  Timjami         

 Timjami maustaa hienosti monet liha-, kala-, ja vihannespadat ja- keitot.Sopii hyvin lampaaseen, naudan- ja sianlihaan, lintuun ja riistaan.Mainio mauste myös risottoihin, muhennoksiin, munaruokiin ja simpukoille.

Tuore timjami vie voiton kuivatusta.

  • Tulbachia violacea  "KnobiFlirt", Kuvernöörinkukka       

Parvekkeella tai ikkunalaudalla viljeltäväksi sopiva kapealehtinen yrtti.Syötävät kukat ovat yhtä tulisia kuin valkosipuli, myös lehdet maistuvatvalkosipulilta. Hyvä mauste liharuokiin ja salaatteihin. kukilla voitkoristella esim. voileipäkakun tai salaattiannokset.Talvehtiminen mahdollista sisätiloissa.

SIEMENLISÄTYT YRTIT

  • Allum schoenoprasum "Grande", Ruohosipuli 

Tavallisimpia yrttejä. Mätäs leikataan pari kertaa kesässä. Jätetään 3-4 cmtyngät. Sopii pakastettavaksi. Kukat sopivat ruokien mausteeksi, koristeiksi ja kuivakukiksi. Lehdet mausteeksi monenlaisiin ruokiin. Monivuotinen.

  • Allum tuberosum "Knolau", Kiinalainen ruohosipuli   

Valkokukkainen valkosipulin makuinen yrtti, jossa on leveämmät lehdet kuin tavallisessa ruohosipulissa. Monivuotinen.

  • Allum fistulosum "Pal", Pillisipuli                                                            

 Voidaan käyttää kuten muitakin sipuleita: Sekä varsi, juuri että kukka. Satoa voi kerätä miltei ympäri vuoden, kunhan ei kerätä koko kasvustoa, jolloin kasvun jatkuminen estyy. Monivuotinen.
 

  • Anethum graveolens "Mammut", Tilli  

Suosittu yrtti, jota kannattaa kylvää useampia eriä kesän mittaan, jotta hyvää tilliä olisi aina saatavilla.

Valmiista taimista istuttamalla pääset kuitenkin nopeammin satoon käsiksi.

Sopii tuoreena käytettäväksi, pakastettavaksi ja kuivattavaksi. Yksivuotinen.

  • Anthriscus cerefolium, Kirveli   

Kirvelin sato korjataan ennen kukintaa. Voi käyttää persiljan tavoin keittoihin. Sopii myös perunoiden mausteeksi. Sieniruokiinkin kirveli käy. Sopii paremmin pakastettavaksi kuin kuivattavaksi. Yksivuotinen.

  • Lavandula angustifolia, Tähkälaventeli

Käytetään kuivattuna tuoksupusseihin ja liinavaatekaappiin.

Tuoreet ja kuivatut lehdet sopivat liha- ja kalaruokien, Viinin ja sitruunajuoman sekä jäätelön mausteeksi. Laventelin kukat hillojen maustamiseen, laventeliviinietikkaan ja yrttiskoituksiin.

Talvenarka Suomessa.
 

  • Levisticum officinale, Liperi eli Lipstikka  

 Perinteinen lihaliemimauste. Maku säilyy hyvin myös kuivattuna. Monivuotinen.

  • Melissa officinalis Sitruunamelissa

Käytetään tuoeena salaateissa, jälkiruokien ja mm. kalan maustamiseen. Hyvä sitruunamainen aromi.

Nuoria lehtiä käytetään myös jälkiruokienja leivosten koristeena.

  • Ocimum basilicum "Genoveser", Basilika  

Italialainen, suosittu basilkalajike. Suuret, tummanvihreät lehdet ja tyypillnen voimakas basilikan aromi.

Hallan arka: kärsii jo +5 asteessa. kasvaa rehevämmin kasvihuoneessa, avomaakasvatus onnistuu vain    eteläisimmässä Suomessa.

Parasta tuoreena. Voi myös kuivata, mutta parhaiten aromi säilyy pakastettaessa. Sillä voi maustaa lähes kaikkia ruokia esim. liha, kala, muna, juusto, tomaatti ja makkararuokia.

  • Ocimum basilicum citiodora, Sitruunabasilika

Sitruuunan tuoksuiset pienehköt lehdet ja valkoiset kukat.
Sopii hyvin ruukkuviljelyyn. Raikkaat lehdet sopivat salaatteihin ja jälkiruokiin, erityisesti jäätelön kera.

  • Ocimum baslicum, Thaibasilika

Tanakampi ja pensasmaisempi kuin tavallinen basilika. Varret punertavat, kukat purppuranväriset. Maku on voimakkaan mausteinen muistuttaen sekä Kanelin että Aniksen makua. Yleinen wokkiruokien mauste.

  • Petroselinum Crispum "Strake", Kähäräpersilja

 Persiljaa käytetään tuoreina ruokien maustamiseen sekä koristelemiseen.
Sopii sekä pakastettavaksi että kuivattavaksi.
 

  • Rumex sanguineus, Viinisuolaheinä

Näyttävä lehtimauste esim. salaatteihin. Erittäin koristeellisena kasvina sopii myös kukkaistutusten täydennyskasviksi. Kaksivuotinen.

  • Salvia officialis, Ryytisalvia 

Harmaalehtinen perusmuoto.Viihtyy aurinkoisessa, kalkitussa hiekkapitoisessa mullassa.
Suotuisissa oloissa saattaa talvehtia.

  • Thymus Vulgaris,Tarha-ajuruoho eli timjami

Lehtiä ja latvaversoja leikataan kukinnan ollessa kauneimmillaan.
Käytetään mausteena vihannesten, kanan ja kalan kanssa.
 Sopii kuivattavaksi. Huono talvehtimaan.

  • Stevia rebaudiana, STEVIA, Sokeriyrtti 

Steviakasvia saa toistaiseksi myydä vain koristekasviksi. Koristeellinen kasvi on tunnettu makeudestaan ja sen lehtiä on käytetty ruokien ja juomien maustamiseen sekä tuoreena että kuivattuna. Kasvi on ollut viimevuosina ollut kasvavan kiinnostuksen kohteena, sillä sen on todettu sisältävän erittäin makealle maistuvaa ja helppokäyttöistä mutta kaloritonta steviosidiä. Tutkimukset steviosidin käytön terveysvaikutuksista ovat edelleen kesken. Virallisesti stevia on hyväksytty elintarvikekäyttöön vain lehdistä valmistettuna uutteena, jota elintarviketeollisuudessa käytetään mm. juomien makeuttamiseen.